Soort handschoen kiezen
Hoe kies je de juiste handschoenen?
Met zoveel verschillende soorten handschoenen is het soms lastig om te bepalen welke je nodig hebt. Voor elke situatie worden verschillende handschoenen gebruikt.
In dit artikel kom je meer te weten over de soorten handschoenen en hebben we een handige flowchart gemaakt waarmee je snel kunt achterhalen wat voor handschoen je het beste kunt kiezen.
Maar eerst kijken we even naar de 3 verschillende materialen en hun eigenschappen.
Wat is wat?
Latex.
Materiaal: | Natuurlijk rubber. |
Eigenschappen: | Biedt goede bescherming tegen overdracht van bacteriën en virussen. |
Voordeel: | Comfortabel en flexibel. Goede pasvorm. |
Nadeel: | Niet geschikt voor personen met allergie voor latex. Niet te gebruiken in combinatie met olie en vet. |
Toepassingen: |
|
Nitril.
Materiaal: | Synthetisch rubber. |
Eigenschappen: | Alternatief voor mensen die allergisch zijn voor latex. |
Voordeel: | Sterker dan latex, geschikt voor meermalig gebruik. Bestendig tegen olie, vet en spatten van bepaalde chemicaliën. |
Nadeel: | Niet bestendig tegen ketonen, oxiderende zuren en stikstof. |
Toepassingen: |
|
Vinyl.
Materiaal: | Gemaakt van PVC. |
Eigenschappen: | Goed alternatief voor latex in geval van allergie. |
Voordeel: | Bestendig tegen olie, vet en zuren en basen. |
Nadeel: | Minst sterk en minste bescherming. Niet bestendig tegen oplosmiddelen en ketonen. |
Toepassingen: |
|
Gepoederd of ongepoederd?
Naast de verschillende materialen is er ook nog keuze in gepoederd of ongepoederd. Handschoenen worden standaard geproduceerd met een maïzena (maïszetmeel) poeder aan de binnenkant. Dit poeder zorgt er voor dat het gemakkelijker is om de handschoenen aan en uit te doen. Daarnaast neemt het vocht en zweet beter op, waardoor de handschoen comfortabeler zit dan een ongepoederde handschoen, vooral bij langer gebruik.
Voor sommige branches is het niet de bedoeling om met gepoederde handschoenen te werken, denk aan de voedselindustrie, hiervoor zijn de speciale ongepoederde handschoenen. Echter zijn deze vaak duurder omdat de poederlaag verwijdert moet worden.
Extra info
Op de verpakking van de handschoenen is nog meer informatie te vinden. Hier vind je bijvoorbeeld de CE en NEN markeringen. Deze geven aan waarvoor de handschoen het beste gebruikt kan worden.
CE-markering geeft aan in hoeverre de handschoen bescherming biedt:
1: geschikt voor lichte werkzaamheden, met beperkte risico’s
2: geschikt voor werkzaamheden met middelmatige risico’s
3: geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico’s
De NEN markering geeft aan tegen welke gevaren de handschoen u beschermt.
- EN 420: algemene vereisten
- EN 388: mechanische risico's
- EN 374: chemicaliën en micro-organismen
- EN 407: hitte en vuur
- EN 511: bescherming tegen koude
- EN 421: bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting
Meer weten over de NEN labels? Kijk eens op:
https://www.nen.nl/NEN-Shop/Vakgebieden/Arbeid-Veiligheid/Persoonlijke-beschermingsmiddelen/Keuzesystematiek-Handschoenen.htm
Belangrijk voor een goede hygiëne is dat handschoenen op de juiste manier gebruikt worden. Het uittrekken van gebruikte handschoenen moet daarom op een juiste manier gebeuren.
Dit artikel en de getoonde flowchart is een basismiddel om een keuze te maken. Voor meer informatie over het gebruik van handschoenen in specifieke situaties raden wij aan om de keuzesystematiek van de NEN door te nemen (open hier). Of neem gerust contact met ons op, samen kunnen we de juiste keuze maken.